KKK – кориандър, кимион, копър – чудотворният чай на Аюрведа

Вече няколко пъти сме говорили за връзката между здравето на червата и външния вид на кожата. Затова в този блог ще ви кажем как да подкрепите корема и стомаха, за да стане по- красива и кожата ви. Когато става въпрос за вашата храносмилателна система, този чай ще промени изцяло играта. Комбинация от три класически кулинарни подправки – кимион, кориандър и копър – този чай подпомага усвояването на хранителните вещества и стимулира лимфната система.
Нека да разгледаме качествата на всяка от тези подправки, за да разберем по-добре магията на този чай.
Ползи от кимион
Намалява газовете
Помага при лошо храносмилане
Детоксикира
Облекчава запушванията
Съдържа антиоксиданти и желязо
Успокоява възпалените лигавици
Ползи от кориандъра
Подобрява храносмилането
Облекчава газовете
Помага при  уринарни или храносмилателни проблеми
Повишава храносмилането и усвояването на хранителните елементи
Лекува чревни разстройства
Подпомага лошото храносмилане
Успокоява мускулните спазми
Намалява възпалението – дори е доказано, че помага при ревматоиден артрит
Ползи от копър
Спира спазмите
Повишава умствената бдителност
Насърчава притока на кърма
Помага при IBS (раздразнени черва)
Релаксира храносмилателния тракт
Облекчава газовете и лошото храносмилане
Увеличава изгарянето на мазнини
Движи лимфата.
Ето как се приготвя чаят:
Чай KKK (анг. CCF)
½ чаена лъжичка био семена от кимион
½ чаена лъжичка био семена от кориандър
½ чаена лъжичка био семена от копър
4-5 чаши вода
Загрейте водата в съд от неръждаема стомана на висока температура. Добавете семената. Оставете чая да ври 5 до 10 минути, в зависимост от това колко концентриран го искате. Прецедете през цедка, поставете в термос и пийте през целия ден.
Ако си създадете навика да правите този чай всеки ден, ето два съвета:
Поставете половин чаена лъжичка от всяко семе в органайзер за хапчета, така вашите семена ще са предварително смесени за цялата седмицата.
Добавете половин чаша кимион, половин чаша кориандър и половин чаша копър в стъклен буркан и разклатете добре, за да се смесят. Всяка сутрин просто добавяйте 1 ½ чаена лъжичка от сместа към горещата вода.
Логично е, но все пак да кажем – този чай трябва да се консумира горещ! Студеното свива кръвоносните съдове, докато топлината ги отваря. Крайната цел е да се засили кръвообращението в храносмилателната система, така че всичко да работи на пълен капацитет.

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *