4 храни, които могат да причинят акне

Случвало ли ви се е да се погледнете в огледалото, да видите пъпка и веднага да обвините шоколада или сладоледа, който вчера сте яли? Въпреки, че захарта може да бъде виновна за появата на пъпки и акне по кожата тя далеч не единствения “виновник”. В следващите няколко реда ще говорим за още 3 продукта, които могат да стоят зад възпалението на кожата, запушването й и в следствие на това – поява на акне.

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Млечните продукти могат да причинят акне по няколко причини:

-те са един от най-големите причинители на хормонален дисбаланс, заради всички хормони, които се намират естествено в млякото и поради добавените към него хормони и антибиотици.

-протеините в млякото са трудно разградими и причиняват стомашен дискомфорт, възпаления и увреждане на лигавицата на червата при много хора.

-съдържанието на IGF – 1 в млякото и млечните продукти повишава нивата на инсулин, което допринася за рязкото повишаване и спадане на кръвната захар, което води и до свръх производство на себум.

РАФИНИРАНА ЗАХАР И ВГЛЕХИДРАТИ

-важно е да знаете, че всички прости (непълноценни) въглехидрати (тетсени изделия, картофи, ориз и др.) се превръщат в глюкоза (захар) в организма и имат вредното действие върху кожата ни, което има и рафинираната захар.

-освен, че няма хранителна стойност, захарта причинява възпаления в оорганизма и оксидативен стрес, който води до поява на акне.

-попадайки в кръвообръщението, захарта разрушава колагена, което допринася за поява на бръчки и фини линии.

РАФИНИРАНИ МАЗНИНИ

-сред тях са слънчогледово, царевично, палмово, соево олио, маргарин и др. Този вид мазнини преминават през специална обработка с високо, интензивни механични и химични процеси, за да се извлече олио. Този процес отстранява естествените хранителни вещества от съответните продуктуи и те лесно се окисляват, образуват се свободни радикали, които причиняват оксидативен стрес в организма и акне.

ГЛУТЕН

-чревното е здраве е от голямо значение за външния вид на кожата. Как се нарушава то? Глутенът съдържащ се главно в зърнените храни (но не само) се захваща за стените на кръвоносните съдове което влияе на нивата на холестерола, обърква нормалните храносмилателни процеси, нарушава чревния баланс и прави лигавицата на червата пропусклива, вследствие на което в кръвния поток навлизат токсини и несмляни хранителни частици.

-тялото ни разпознава този процес като застрашаващ, “отвръща” с имунен отговор, нивата на възплаение в организма се покачват, което се отразява и на инсулиновите нива и всичко това води до редица заболявания и акне.

Нашите съвети.

На пазара в момента има много храни, които да заместят вредните храни, за които вече говорихме. Млечните продуктти може да ги замените с такива произведени от бадеми, кашу или кокос. Рафинираните мазнини могат да се заместят със студено пресован зехтин, олио от авокадо или кокосово масло. Рафинираната захар може да замените с натурален био мед, ксилитол, стевия или еритритол, а тестените изделия може да замените с такива направени с брашно от ядки, бобови или кокос.

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *