Чебула ли е новата, най-модерна анти-ейдж съставка в козметиката?

Естествената козметична съставка чебула (от англ. chebula) се налага като новото откритие в козметиката с над 1000% повече търсения в Гугъл за последните 12 месеца. Експертите предвиждат, че това древно растение използвано от хилядолетия в аюрведичната медицина ще бъде в топ 5 съставките в козметиката през 2023 година.

Чебула, или харитаки, е плод, който расте в Индия и в някои частни на Югоизточна Азия. Плодът е с твърда обвивка и след като се набере се изсушава и се използва под различни форми – прах, крем или отвара.

Защо този плод предизвиква интерес в козметичните среди?
Краткият отговор е – заради своята мултифункционалност. Ето някои от качествата и ползите му върху кожата.

Плодът има както антиоксидантни така и противовъзпалителни функции. Това го прави много подходящ в заличаване на бръчки и фини линии, изсветляване на кожата, намаляване на зачервяванията по нея и дълбока хидратация. Всичко изброено го прави много по-ефективен от други, използвани досега, съставки, които таргетират само един проблем.

Друго свойство на чебулата е да балансира омазняването на кожата по по естествен начин, което прави тази съставка подходяща за абсолютно всеки тип кожа. Помага още за отпушване на порите и намалява появата на акне като същевременно хидратира лицето.

В заключение можем да кажем, че нямаме търпение да усетим чудотворното действие на чебула върху кожата си. Козметичните продукти с чебула ще дават естествена, многофункционална грижа адресираща повечето проблеми с кожата и в същото време ще бъде нежна и щадяща към нея.

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *