Храни за красива кожа

Ние сме това, което ядем! Чували сме този израз много често и колкото и понякога да не ни се иска да е вярно с течение на времето се убеждаваме, че е така. Храните, които приемате са важни за целия организъм и в частност за кожата (най-големия орган в тялото ни). Ако се храним правилно ще постигнем чиста, здрава и озарена кожа.

В медицинските среди е известно, че ако има видим проблем по кожата причините може да са три – проблем със стомаха, проблем с детоксикацията на организма (черен дроб, бъбреци) или психологичен проблем, на който не се обръща внимание.

В тази статия ще ви предложим няколко храни, които не причиняват проблеми на стомаха и са необходими за здравето на кожата.

Малки (мазни) риби – сардини, аншоа и дива сьомга

Тези риби съдържат високо количество Омега 3, които действат противовъзпалително на кожата. Консумацията на мазни риби може да намали зачервяванията по кожата и/или сърбежи свързани с някои от най-честите кожни проблеми като акне, екзема или псориазис.
Когато решавате каква риба да изберете винаги избирайте малка риба, защото големите риби се хранят с малки риби, което води до повишено съдържание на живак в тях. Живакът действа невротоксично дори и да е в най-минимални дози и се натрупва в организма ако често консумираме големи риби.

Моркови

Морковите са супер храна за кожата. Те съдържат голямо количество бетакаротин, който се трансформира през черния дроб във Витамин А. Каретеноидите и Витамин А са силни антиоксиданти, които предпазват оксидативното увреждане на кожата от UV лъчите и ускоряват нейното регенериране. Липса на витамин А може да възникне по много причини – недостатъчна консумация на храни, които го съдържат или включително проблеми с усвояването на мазнините. Тъй като витамин А е мастно разтворим, за да се усвои е необходим прием на мазнини. Чудесна комбинация, за да се усвоят всички полезни съставки от морковите е морков с хумус.

Магданоз

Магданозът е също един прекрасен антиоксидант с мощно детоксикиращо действие. Замърсяванията на въздуха, околната среда и „лошите“ храни, които приемаме окисляват организма и причиняват възпалителни процеси в него, което води до различни кожни проблеми. В магданоза се съдържа и вещество наречено апигенин което помага за регулирането на имунната система. Включете задължително магданоз в диетата си, за да помогнете на детоксикацията на черния дроб, да изхвърлите токсините, да засилите имунната система и да подобрите състоянието на кожата си.

Кълнове от броколи

Кълновете са прекрасна храна за детокс на тялото и изчистване на кожата. Ако живеете в голям град със сигурност токсичността в тялото ви е висока, което както вече казахме, води до оксидативен стрес на организма и възпаление, следователно влошено състояние на кожата. Токсините обикновено се филтрират от черния дроб и се извеждат от организма, но ако той е „зает“ да преработва прекалено голямо количество от тях тялото се опитва да се пречисти по други начин и един от тях е през порите на кожата. Кълновете от броколи са най-мощният природен източник на глюкорафанин, който създава сулфорафан при дъвчене, а сулфорафанът помага на черния дроб да детоксикира токсините.
Тримесечно проучване, направено върху 300 човека, показа, че ежедневната консумация на кълнове от броколи увеличава отделянето на токсини с урината до 61%.

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *