Ферментирали храни за сияйна кожа

Едно супер лесно нещо, което можете да направите, за да помогнаете на кожата си е да ядете/пиете нещо ферментирало всеки ден.

Здравата кожа започва със здрав храносмилателен тракт, а ферментиралите храни са използвани от векове, за да лекуват отвътре навън.

По време на ферментацията кислородът се отстранява, което позволява на ферментиралите храни да станат богат източник на антиоксиданти. В началото на процеса на ферментация пробиотичните клетки консумират целия кислород, което води до среда, в която антиоксидантните съединения се получават по естествен път. Тъй като окисляването е един от основните фактори за стареенето, консумацията на антиоксиданти е в състояние да помогне в борбата с това.

Здравословните бактерии, които се образуват по време на процеса на ферментация могат да премахне акнето, да намалят признаците на ранно стареене и да създадат по-гладък, и равномерен тон на кожата. Ферментиралите храни също укрепват имунната ни система и балансират хормоните, които често пъти са причина за проблемна кожа.

3 примера за ферментирали продуки, които ще подобрят значително външния вид на кожата ви.

Кефир

Млечна ферментирала напитка, която традиционно се прави с козе или краве мляко и добавени зърна от кефир към тях. Специалистите твърдят, че редовната консумация на кефир води до снабдяване на кожата с „добри“ бактерии, които намаляват възпаленията и успокояват състояния като розацея, екзема и акне.

Комбуча

Още една ферментирала напитка, която се прави от зелен или черен чай. В комбучата има естествени киселини и пробиотици, които заздравяват защитния слой на кожата и засилват нейната хидратация.

Кисело зеле

Тази традиционна за България храна може да се превърне в най-добрия ни приятел в борбата с остаряването на кожата. Освен пробиотици, в киселото зеле има много витамин А, което в комбинация с другите полезни съставки има свойството да заличава фините линии и бръчките.

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *