Трябва ли да сменям козметичните си продукти на всеки няколко месеца?

Истина или лъжа: Трябва ли да сменям козметичните си продукти на всеки няколко месеца, за да не привикне кожата към тях и да спрат да действат?

Цялата тази теория е маркетингов трик в козметичната индустрия. Идеята е да се купуват все нови и нови продукти, под предлог, че кожата привиква към козметиката, която използвате и тя спира да й действа. Истината е, че не е необходимо да сменяте козметика си на всеки няколко месеца.
Ако даден продукт действа добре на кожата ви сега, той винаги ще бъде добър за нея независимо колко дълго го използвате. Ако кожата ви не се е променила, няма нужда да променяте продуктите си.

Единственият вариант вашите продукти за грижа за кожата да нямат същото действие, което са имали преди време е ако самата ви кожа се е променила.
Кожата е жив орган; живите същества се променят и еволюират непрекъснато. С времето кожата ни започва да се променя на клетъчно ниво. Тези промени се предизвикват от хормоналния дисбаланс в организма и други фактори, които забавят производството на колаген, хиалуронова киселина и други важни за здравата кожа елементи. Това са случаите, в които трябва да подсилите продуктите, които вече използвате и да включите допълнителни, адресиращи проблемите, които забелязвате – акне, бръчки, пигментни петна и др.

В заключение можем да кажем – ако сте намерили продукти, които действат добре на кожата ви не ги сменяйте на всеки 3-4 месеца. Може да добавяте или да махате различни продукти в зависимост от сезона или състоянието на кожата ви, но със сигурност няма научни данни, които да подкрепят теорията, че кожата привиква към козметични продукти и затова те спират да й действат.

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *