Порите – митове и истини

Да започнем с това какво представляват порите. Те са отвори на двата вида жлези, които се намират в кожата – потни и мастни. Те, заедно с техните отвори (пори), имат много важна функция за тялото ни. Най-общо казано потните жлези ни помагат да не прегреем тялото, а мастните поддържат кожата ни свежа, гладка и хидратирана.

Нека поговорим сега за най-големите митове свързани с порите.

Мит 1 – Порите се „отварят“ и „затварят“

Както вече казахме, порите са отвори на жлезите. Те нямат функция да се затварят и отварят като врата. Много жени говорят, че от парата порите се отварят, но истината е, че порите могат да се разширят, но не и да се отворят. Парната баня, фитнес тренировките и някои маски за лице разширяват порите. Запушването им също води до разширяване, за да може организмът да се освободи от мастния себум насъбрал се в тях.

Мит 2 – Черните точки са мърсотия насъбрана в порите

Не е правилно да се смята, че черните точки са мърсотия насъбрана в порите. Отворените комедони – черните точки са пори, които са запушени от различни неща. Не е задължително това да е мърсотия, може да е натрупване на мъртва кожа, мастни образувания под кожата и др. Цветът им е черен, защото са изложени на въздух и са се окислили.

Мит 3 – Носенето на грим запушва порите

Разбира се, че използването на някои марки грим би могло да причини запушване на порите и избиване на пъпки, но това се случва само при ниско качествени гримове, които имат в състава си много маслени и/или силно пигментни съставки и неправилно съставени формули. За да избегнете запушване на порите използвайте само висококачествени и некомедонгенни козметики и винаги почиствайте добре грима от лицето си вечер преди лягане.

Мит 4 – Има продукти, които могат завинаги да свият порите ви

Размерът на порите е генетично зададен и няма продукт, който може завинаги да намали размера им.
Възможно е временно да намалите размера на порите ако използвате например маска за лице с хума, тоник за лице със стягащи съставки или каквито и да е козметични продукти, които могат да „попият“ мастния себум от порите. Когато има по-малко себум в порите те изглеждат видимо по-малки. Друго нещо, което помага е колагенът. Той помага да поддържаме порите си по-стегнати, когато себумът и мъртвите кожни клетки се измият. Използвайте козметика с чист колаген (GS Anti Age Serum) и приемайте рибен колаген всеки ден като добавка.

Мит 5 – Излагането на слънце ще намали външния вид на порите

Престоят на слънце всъщност ще забърза процеса на стареене на кожата, като „разбие“ колагена и еластина в нея, което ще уголеми порите ви много. Много хора си мислят, че слънцето ще изсуши мастните натрупвания в кожата и порите им ще се свият, но с намаляването на колагена в кожата (вследствие на излагането на слънце), който държи порите по-стегнати, те се увеличават и стават по видими. Не забравяйте да използвате слънцезащитен крем дори и в облачните дни.

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *