От комедони до комедогенен индекс: как да изберем правилната козметика за нашата кожа?

Днес ще поговорим за нещо, което вероятно сте чували многократно, но може би все още не сте разбрали напълно – комедогенния индекс в козметиката. Този индекс играе важна роля в грижата за кожата и може да се окаже ключът към поддържане на кожата ни чиста, здрава и без пъпки.

Какво е комедогенен индекс?

Комедогенният индекс в козметиката е мярка за способността на даден козметичен продукти да запушва порите и да предизвиква образуването на комедони (черни точки) и пъпки. Този индекс може да бъде много полезен при избора на козметика, за да се избегне нежеланото появяване на несъвършенства по кожата. Комедогенният индекс степенува съставките в козметика по скала от 0 до 5.

Съставки в козметика и техния комедогенен индекс.

От маслата с най-висок комедогенен индекс (не е препоръчително да се използват върху лицето) са какаовото, кокосовото, лененото и маслото от пшеничен зародиш.

При растителните екстракти – алгае (водорасли) и извлекът от червени водорасли (карагенани) са с най-високия индекс 5 и не се препоръчва използването им върху лицето.

Когато говорим за минерали, с най-висок индекс е солта (калиевият хлорид и натриевият хлорид).

Алкохоли, захари, етери, емулгатори, сгъстители и омекотители с висок индекс са: Glyceryl-3-Diisostearate, Hexadecyl Alcohol, Isocetyl Stearate, Laureth 4, Octyl Stearate, Polyglyceryl-3-Diisostearate, Propylene Glycol Monostearate, Butyl stearate, лимонен, ланолин, триглицериди, изопропил миристат, изопропил палмитат иизопропилов изостеарат.

Това включва продукти, които съдържат немаслени бази и са обогатени с нецъфтящи съставки като алое вера и хиалуронова киселина.

Ако имате чувствителна кожа или склонност към акне, е добра идея да избирате продукти с нисък комедогенен индекс. Например, някои масла като жожоба и арган имат нисък комедогенен индекс и са отличен избор за хидратация на кожата без риск от запушване на порите. Продукти с немаслени бази обогатени със съставки като алое Вераи хиалуронова киселина също са много подходящи за всеки тип кожа и няма да причинят дразнене и запушване на порите.

Интересни Факти за Комедогенния Индекс:

Не всеки реагира еднакво: Важно е да отбележим, че влиянието на комедогенният индекс може да варира от човек на човек. Това означава, че продукт, който предизвиква пъпки и проблеми с кожата при един човек, може да бъде перфектно безопасен за друг.

Деликатната зона около очите: Зоната около очите е особено чувствителна. Избягвайте използването на продукти с висок комедогенен индекс в тази област, за да предотвратите появата на бели точки и пъпки.

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *