Мъжка и дамска козметика – различни ли са?

Със сигурност съществува разлика между мъжете и жените, но необходимо ли е (и ако да до каква степен) наистина да се разработват различни продукти за двата пола и различна нужда ли има кожата на мъжете от тази на жените? Има хиляди маркетингови трикове, които различните фирми използват, за да вдигнат печалбата си и това разделение може да се окаже едно от тях.

Ако погледнете под микроскоп женска и мъжка кожа няма да намерите разлика. И двете имат една и съща структура – епидермис, дерма и хиподерма, както и един и същи състав – кожни клетки, пигментни клетки, имунни клетки, мастни жлези, колаген, еластин и др.

Научните изследвания върху темата са доста противоречиви. Някои изследвания показват, че кожата на жените е по-хидратирана от тази на мъжете. Други твърдят точно обратното.
Изследване върху отделянето на себум при мъжете и жените, например, показва следното: въпреки, че отделянето на себум се стимулира от андрогените (мъжките хормони) и е лесно да се стигне до заключението, че мъжете отделят повече себум, се оказва, че не можем с лека ръка да потвърдим това твърдение. Някои изследвания показват, че мъжете отделят малко повече себум от жените, но други не показват никаква разлика. Въпреки, че мастните жлези са по-големи при мъжете, размерът им не винаги корелира с количеството себум, което отделят.

За разлика от пола, научните изследвания са доста по-категорични в другите фактори, които влияят върху кожата като – възраст етническа принадлежност, здравословни състояния, излагане на слънце и замърсявания, използване на козметични продукти, начин на живот и др.

В съвременната козметика, която се предлага на пазара, съставките в мъжката и дамската козметика са почти идентични. Разликите обикновено са в аромата и цвета и опаковката останалото е маркетинг. При жените се предлагат повече ухания на цветя, при мъжете са малко по „мъжки“ миризми, опаковките при мъжете са черни и тъмно сини, докато при жените по пъстри или телесни цветове.

Относно влиянието на различните козметични съставки върху кожата на жените и мъжете отново няма достатъчно проучвания, защото първо такива изследвания са скъпи, а се считат за ненужни и второ ако се правят изследвания на съставките и влиянието им върху кожата обикновено са фокусирани върху жени, защото те са по-големия консуматор на козметични продукти. Почти никоя компания не инвестира в проучвания за влиянието на различните съставки върху мъжката и женската кожа, защото по структура и състав двата вида кожа са почти еднакви и няма логика съставките да действат различно върху тях.

В заключение можем да кажем, че въпреки малките различия в мъжката и женската кожа, нуждите на двата вида кожа са идентични и не налагат използването на различни козметични продукти. Колкото по- проблемна е една кожа, толкова по-малко продукти разделени по полов признак ще видите. Истината е, че продукти за акне, розацеа, екзема и др., са еднакви и за двата пола. Когато маркетингът е по-малко намесен, тогава пола на човек няма значение в контекста на използваната от него козметика.

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *