Може ли чешмяната вода да вреди на кожата ви?

Ако някога сте се чудили дали чешмяната вода е вредна за кожата ви, не сте сами. Отговорът не е толкова прост като „да“ или „не“, но в зависимост от това къде живеете, потенциално може да доведе до сухота, дразнене и дори запушени пори.

В този блог ще си поговорим за това как и защо чешмяната вода може да повлияе на кожата ни и какво можете да направим по въпроса.

Какво всъщност съдържа чешмяна вода и може ли да причини кожни проблеми?

Минерали (натрий, калций и магнезий)

Когато хората говорят за това как чешмяната вода влияе върху кожата ни, те обикновено се фокусират върху минералите, които съдържа. Трите минерала, които е най-вероятно да намерите в чешмяната вода, са натрий, калций и магнезий. Освен това в нея може да има и следи от мед, желязо, калий и цинк.

Факт е, че минералите в чешмяната вода могат да доведат до кожни проблеми, но не поради причините, които си мислите. Специалистите казват, че самите минерали са безвредни (и дори могат да бъдат полезни в някои случаи), но истинският проблем възниква, когато минералите в чешмяната вода взаимодействат с активните вещества в нашите почистващи продукти или сапуни.

Много от активните вещества, използвани в почистващите продукти или сапуни, имат отрицателен йонен заряд. Минералите в чешмяната вода имат положителен заряд. Това означава, че те “искат” да се свържат с нещо отрицателно заредено, което ги прави много привлечени от активните съставки. След като минералите се прикрепят към активните съставки, те основно се комбинират, за да създадат сапунена утайка. Със сигурност всички сме виждали замърсения слой по вани, мивки или кранове за вода. Същия такъв слой остава и по горния слой на кожата когато се мием с чешмяна вода.  Това е и една от причините козметичните химици никога да не използват чешмяна вода, когато формулират продукти за грижа за кожата – те използват или дестилирана, или вода с обратна осмоза.Как натрупването от минерали засяга кожата?

Остатъците, отложени върху кожата могат да образуват тънък филм, който нарушава баланса на кожата по повече от един начин, което води до следните кожни проблеми:

-Нарушен защитен слой на кожата

-Сухота и дехидратация

-Дразнене и чувствителност

-Груба кожа

-Запушени пори

рН (киселинност)

pH на чешмяната вода може да варира много в зависимост от това къде се намирате. На различните места чешмяната вода обикновено има pH между 4 и 7. За справка, кожата на лицето ни има pH в диапазона между 4,7 и 5. Добрата новина е, че това обикновено няма много отрицателен ефект върху кожата ни — кожата е издръжлива и наистина се балансира добре, така че ще се научи да се приспособява към pH на вашата чешмяна вода.

Въпреки това, бъдете внимателни ако пътувате или току-що сте се преместили в нов град, където pH на чешмяната вода е различно от това, с което сте свикнали, това може да причини проблеми с кожата ви докато тя “свикне” и се адаптира към новото pH.

Как да предпазим кожата от евентуално увреждане след измиване с вода?

Задължително използвайте тоник без спирт след почистване на лицето с вода и почистващ препарат.

Специалистите съветват да премахваме натрупванията по кожата, причинени от чешмяната вода, като използваме тоник без спирт след почистване. Започнете, като се уверите, че сте изплакнали добре лицето от почистващия препарат, който използвате. След това напоете памучно тампонче с подходящ за кожата ви тоник и отрийте лицето и шията. Чакайте няколко секунди и преди тоника напълно да е изсъхнал върху лицето ви, започнете да нанасяте козметиката, която използвате.

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *