Мазнините – вредни или полезни за кожата?

Отново сме на тема грижа за кожата отвътре навън. Много често сме чували, че ако имаме комбинирана, чувствителна или мазна кожа не трябва да приемаме мазнини.

Нека да разгледаме малко по-подорбно мазнините и значението им за нашата кожа.

Има два вида мазнини – “добри” и “лоши”.

“Добрите” мазнини са ненаситените мазнини. Някои източници на този вид мазнини са риба, авокадо, зехтин, ядки и семена. Тези мазнини са много важни за кожата и й помагат да е здрава, свежа и хидратирана. Този тип мазнини освен, че участват в изграждането на защитния слой на кожата ни помагат и за баланса на хормоните, който има директна връзка със здравето и външния вид на нашата кожа.

“Лошите” мазнини са наситените мазнини и се съдържат в повечето преработени храни – пържени храни, чипс, сладки изделия, маргарин, в по-малки количества в млечните изделия и червеното месо.
Приемът на малко количество от тях не вреди, но косумацията на твърде много продукти съдържащи “лоши” мазнини възпалява кожата и запушва порите й.

В заключение можем да кажем, че “добрите” мазнини са много важни за здравето на кожата ни и са задължителни в режима ни на хранене. Трябва да се опитваме да косумираме колкото се може по-малко от “лошите” мазнини и както винаги сме казвали важно е да има баланс. Не е проблем ако отвреме нарвеме си позволим нещо “вредно”, защото понякога това променя настроението и ни прави щастливи, което се отразява добре и на кожата ни, но да не прекаляваме и да пазим едно съотнешение от 80-20 в полза на “добрите” мазнини.

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *