Козметика – изтекъл срок на годност. Какво се случва с продуктите ви?

КАКВО СЕ СЛУЧВА, КОГАТО НА ЕДИН ПРОДУКТ МУ ИЗТЕЧЕ СРОКА НА ГОДНОСТ

СЪСТАВКИТЕ ГУБЯТ ЕФЕКТИВНОСТ:

Когато срокът на годност на специализирани продукти като слънцезащитна козметика или такава за акне изтече, активните съставки в тях започват да губят своята ефективност.Това означава, че няма да виждате максимален ефект от дадения продукт. Други съставки като ретинол и витамин С също се разграждат и стават нестабилни, когато са извън срок на годност. От друга страна, някои съставки като киселини, например, могат да станат по-мощни с времето.

МОГАТ ДА СЕ РАЗВИЯТ БАКТЕРИИ:

Консервантите, точно както много други съставки, могат да загубят своята сила с течение на времето. Това прави определени продукти, особено такива на водна основа, податливи на бактериален растеж след изтичане на срока им на годност. Продуктите, опаковани в буркани, които изискват постоянно пипане с пръсти също могат да развият бактерии в тях. Изхвърлете тези продукти след изтичане на срока им на годност, за да избегнете дразнене и подуване на кожата.

МАСЛАТА ГРАНЯСВАТ:

Въпреки че в продуктите на маслена основа не се зараждат бактерии, те започват да миришат лошо, когато срокът им на годност изтече. Това е така, защото маслата гранясват с течение на времето. След като маслото е гранясало, то губи цялата си подхранваща сила за кожата и дори може да причини увреждане от свободните радикали образували се в него. Гранясали масла миришат на разтопени пастели. Ако забележите неприятна промяна в миризмата на маслата за лице, ги изхвърлете.

НЯКОИ СЪСТАВКИ МОГАТ ДА СЕ ОКИСЛЯТ:

Някои съставки започват да се окисляват, когато са изложени на въздух, например витамин С. По принцип можете да разберете дали нещо се е окислило, ако то придобие жълтеникав или кафяв цвят. Понякога тази промяна на цвета не влияе значително върху ефикасността на продукта, но понякога това окисляване може да е знак, че съставките в продукта вече не са толкова „силни “.

Проверявайте сроковете на годност на вашата козметика и не забравяйте да съхранявате продуктите си правилно – далеч от пряка слънчева светлина, на хладно и тъмно място – за да удължите срока им на годност.

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *