Как да използваме витамин С?

Активните съставки са единствените, които наистина оказват ефект върху външния вид на кожата. Под активни съставки имаме предвид тези съставки, които действат на клетъчно ниво и това действие се изразява по външния вид кожата.
Такава една съставка е витамин C. Витамин С е антиоксидант, бори се със свободните радикали, премахва токсините, предотвратява уврежданията от UV лъчите върху кожата и в същото време увеличава производството на колаген от организма и понижава производството на меланин.
За съжаление има толкова много невярна информация и заблуждаващи новини около тази и няколко други съставки (като ретинол и ниацинамид), че много често хората се объркват и се отказват от използването им.
Нека поговорим какво да правите и какво да НЕ правите с витамин С.
Първо да кажем как помага витамин С – заглажда фините линии и бръчките, подобрява външния вид на пигментните петна, озарява и изсветлява кожата.
Нашите съвети:
Съвет номер 1 – използвайте козметика с витамин С. Няма да спрем да ви казваме колко важна е тази съставка за кожата ви. Затова първият ни продукт е именно, Anti-Age Serum, в който сме използвали специално разработени и лесно усвоими от кожата форми на витамин С.
Съвет номер 2 – използвайте продукти с витамин С всеки ден.Има тенденция напоследък хората да сменят непрекъснато козметичните си продукти и съставките, които използват. Проучванията обаче доказват, че редовната употреба на правилните активни съставки води до желаните резултати особено при биоактивни съставки като витамин С, които работят на генетично ниво
Съвет номер 3 – винаги използвайте слънцезащитен крем, особено ако използвате козметика с витамин С, защото молекулите му са чувствителни към слънцето и действието му спира когато се изложите на UV лъчи. Друга причина е, че и самата кожа става чувствителна към слънчевите лъчи и може да се получат нежелани реакции. Тук малко се отклоняваме от темата, за да ви напомним, че каквато и козметика да използвате е необходимо да слагате слънцезащитен крем, защото 70-80% от състаряването на кожата се получава вследствие на излагане на UV лъчи бе слънцезащита. UV лъчи има и в най-мрачните и дъждовни дни, затова ежедневната употреба на слънцезащитен крем целогодишно е абсолютно наложителна.
Съвет номер 4 – няма никакъв проблем да използвате витамин С в комбинация с ретинол. Тук ключовата дума е “комбинация”. Намерете козметични продукти, които съчетават двете съставки заедно, защото използването им отделно не е препоръчително. В зависимост от PH правят кожата прекалено чувствителна и раздразнена, а в някои случаи двете съставки взаимно изключват действията си.
Ако все пак искате да ги използвате отделно е добре да имате предвид няколко неща:
  • нанасяйте двете съставки с интервал от поне 30 мин. една от друга
  • ако е възможно нанасяйте ретинол вечер, витамин С сутрин
  • ако използвате двете съставки отделно се опитайте да използвате една и съща марка производител
Съвет номер 5 – бъдете търпеливи. Нищо не се случва за една нощ и ефектът от използване на витамин С също няма да се види след един ден употреба. Бъдете постоянни и ще започнете да виждате резултати. Дайте си между 3-6 месеца преди да решите, че даден продукт няма ефект. Гарантираме ви, че ако използвате висококачествено витамин С ще видите промяна и много преди това, но същинското “уау”ще бъде след 3-6 месеца.
Съвет номер 6 – купувайте продукти с витамин С в затъмнена опаковка. Какво имаме предвид? Опаковката може и да е бяла, но в никакъв случай да не е прозрачна. Не би трябвало да виждате съдържанието на продукта през неговата опаковка. Както вече споделихме, витамин С е чувствителен към светлина и продукти, които го съдържат трябва задължително да са в непрозрачни опаковки.
Съвет номер 7 – използвайте витамин С и в зоната около очите и по шията и деколтето. Някои продукти може да са по-силни. Четете опаковките и ако концентрацията на витамин С е повече от 20% тогава не използвайте продукта в околоочната зона. Повечето продукти на пазара са с по-ниска концентрация, затова са абсолютно подходящи (и наложителни) за използване в околоочната зона и деколтето и шията.
Какво да Не правите използвайки витамин С:
  1. Не използвайте витамин С в комбинация с AHA и BHA киселини. Кожата ви ще се зачерви, може да започне да се бели или да се появят други нежелани реакции.
  2. Не използвайте прекалено много витамин С. Ако продуктът е с помпичка използвайте една помпичка, ако е с пипетка – 1,2 капки. По-голямо количество ще раздразни кожата ви. Най-добрите резултати се получават при използване на по-малко количество с по-ниска концентрация, но с редовна употреба за дълъг период от време.
  3. Ако използвате продукт с пипетка или капачка не оставяйте никога опаковката отворена. Витамин С се окислява много лесно и когато това се случи, спира да действа. След всяка употреба се уверете, че сте затворили добре опаковката.
В заключение искаме да кажем да не пропускате продуктите с витамин С (може да видите нашия серум с витамин С, тук), те са ключов играч в борбата с остаряването на кожата. Внимавайте ако използвате отделни продукти с витамин С и ретинол и търсете уважавани източници на информация преди да формирате собствено мнение за какъвто и да е продукт, който използвате.

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *