Какво означават различните сертификати на козметичните продукти

Специалистите ни съветват да четем внимателно етикетите на продуктите, които купуваме, но знаем ли какво означават различните символи на сертификатите върху тях?

Първо ще започнем с това, че стандартите за задължителни, препоръчителни и незадължителни обозначения върху етикетите на продуктите варират от държава на държава. В този текст сме се опитали да обединим най-често срещаните.

Веган – продуктът не съдържа нищо от животински произход (но не означава, че е Cruelty – free).

Cruelty-Free – продуктът не е тестван върху животни в нито един стадии на създаването му (това не означава, че е веган).

Био (органик) – произходът на по-голяма част от съставките в продуктите е от райони, в които не се използват пестициди, хормони и токсини при обработката на почвата (за да е био един продукт, трябва поне 95% от съставките да са от чисти райони).

Чист произход – продукти без токсични химични агенти. Някои кожи може да реагират с нежелани реакции и към този тип продукти.

Натурални – няма никакви изкуствени или синтетични съставки. Важно е да знаете, че натуралните съставки също могат да дразнят някои кожи. В същото време „синтетични съставки“ не означава непременно вредни съставки.

В заключение искаме да кажем, че сертифицирането на един продукт е доста скъп процес и много от по-малките брандове не могат да си го позволят. Това, че нямат сертификат не означава, че продуктите не отговарят на изискванията за сертифициране. В такива случаи се налага вие самите да потърсите повече информация за съставките и да вземете решение дали да се доверите на този бранд или не в зависимост от това кой стои зад него и дали вие му вярвате.

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *