Вредите от HEV лъчите върху кожата

Много от нас са чували за вредите от ултравиолетовите лъчи UVA и UVB, но по-малко сме чували за HEV (high-energy visible), т. нар. синя светлина.

Най – много синя светлина излъчва слънцето, следвано от електрическите крушки (флуоресцентни, компактни флуоресцентни и LED) и всички електронни устройства, които са неизменна част от ежедневието ни – компютри, лаптопи, таблети, мобилни телефони и др. Ако до сега се говореше за синята светлина в контекста на вредите й за очите и качеството на съня ни, то последните проучвания показват и ролята й в ускоряването на стареещите процеси на кожата.

Различни проучвания върху синята светлина показват, че HEV лъчите се доближават най-близо до UVA лъчите по дължината на вълната, която генерира реактивни видове кислород (ROS) в кожат. ROS повишава някои ензими, които разграждат колагена и допринасят за появата на бръчки.

За голямо съжаление познатите ни SPF (слънцезащитни) продукти, предпазват кожата от UVA и UVB лъчите, но не предпазват от HEV лъчите (синята светлина). Затова ви препоръчваме да използвате хидратиращи кремове със съставки, които предпазват от синя светлина (като GS Multi Active Booster) и след това да нанасяте и слънцезащитен крем, по възможност, на минерална основа.

Сподели с приятели

Comments (2)

 • mariya Reply

  koga ste ima otnovo namalenie?

  08.04.2021 at 21:16
  • admin Reply

   Следете сайта и социалните ни мрежи за намаления.

   09.04.2021 at 10:33

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *